Hoppa till huvudinnehåll

Förkylning

förkylning
förkylning

<br>Visste du att en vuxen människa blir förkyld och snuvig två till fem gånger per år i genomsnitt?

Symtomet med rinnande näsa är en av kroppens naturliga försvarsmekanismer, där kroppen försöker göra sig av med orsaken till infektionen. En snuva är helt ofarlig, men icke desto mindre besvärlig eftersom den snabbt kan övergå till en smärtsam bihåleinflammation. Typiska tecken på en sådan akut rinosinuit är täppt näsa och tryckande huvudvärk.

 

Täppt i näsan?

Visste du att det finns över 100 olika förkylningsvirus? Inte så konstigt att det nästan alltid finns någon i din närhet som har en rinnande näsa!

Vi lever två till tre år av våra liv med en förkylning eller en rinnande näsa. Det låter otroligt, men det är faktiskt sant. Vuxna är i snitt förkylda eller snuviga två till fem gånger per år, för barn kan det till och med vara fyra till åtta gånger. Om man antar att förkylningssymtomen håller i sig fem till sex dagar varje gång har man som 75-åring varit förkyld i mer än två hela år.

Den vanligaste anledningen: förkylning

Vad menas egentligen med rinnsnuva? Medicinskt kallas det för rinit eller, mer sällsynt, näskatarr. Ordets början, ”rin-”, antyder att det handlar om näsan. Slutet ”-it” betyder inflammation. Tillsammans bildar orden facktermen för en inflammation i näsans slemhinnor. Inflammationen står i händelsernas centrum och kan ha utlösts av flera olika orsaker.

Den allra vanligaste anledningen till rinnsnuva är en förkylningsinfektion, som framför allt orsakas av virus. Det finns över 100 olika varianter (serotyper) av dessa rinovirus. Efter en genomgången infektion med ett förkylningsvirus utvecklas en kort och typspecifik immunitet mot just det viruset. Detta och att det finns så många olika virus är anledningarna till att det tyvärr inte finns något vaccin mot förkylning.

Bakterier utlöser sällan direkt en rinnsnuva, utan sätter sig oftast i de redan skadade slemhinnorna i näsan. Man talar då om en bakteriell sekundär- eller superinfektion. Efter virus och bakterier, är svampar den tredje vanligaste infektionsorsaken. I relation till rinnsnuva är de normalt sett bara ansvariga när rinnsnuvan uppkommer till följd av ett nedsatt immunförsvar.

Varför är det vanligare att bli förkyld under vintern?
Varför är det vanligare att bli förkyld under vintern?

<br>Varför är det vanligare att bli förkyld under vintern?

Även om man talar om en förkylning är det alltså infektionen i sig som är anledningen till att man blir sjuk. Kroppen behöver inte ha blivit nedkyld, men det kan såklart vara en bidragande faktor. Att förkylningarna ökar under den kalla årstiden beror främst på tillståndet på slemhinnorna i de övre luftvägarna. På grund av en lägre luftfuktighet vid kallt väder är de torrare och mer mottagliga för infektioner.

Dessutom har förkylningsviruset lättare att överleva i det kalla klimatet. När många människor befinner sig i trånga, uppvärmda rum under vintermånaderna och mängder av virus flyger omkring i luften, är det lätt hänt att infektioner sprids med hjälp av små droppar.

 

Egentligen helt ofarlig, så länge den inte blir kronisk

Efter infektionen dröjer det några timmar upp till några dagar innan de första förkylningssymtomen uppträder. Det är den så kallade inkubationstiden.

Den förkylning som följer är egentligen en helt ofarlig sjukdom som går över efter några dagar. En enkel rinnsnuva kan dock leda till en väldigt obehaglig bihåleinflammation. Då krävs snabba och konsekventa åtgärder för att undvika ytterligare komplikationer eller att infektionen i luftvägarna blir kronisk. Ju längre rinnsnuvan varar, desto högre är risken för komplikationer och ihållande symtom.

När rinnsnuvan sprider sig till bihålorna kallas det medicinskt för rinosinuit eller, lite förenklat, sinuit. Utvecklingen av sinuit gynnas av det faktum att slemhinnorna i näsan och slemhinnorna i bihålorna bildar en funktionell enhet.

Näshålorna leder vidare till nässvalget, som också kan påverkas (rinofaryngit). Genom örontrumpeten finns även en förbindelse med örat. Därför kan en förkylningssnuva i vissa fall leda till en inflammation i mellanörat. Risken för detta är högre hos småbarn.

Även mellan ögon och näsa finns en förbindelse, via tårkanalen. Det är anledningen till att näsan ofta rinner när vi gråter.

Även en allergi – eller läkemedel – kan ligga bakom rinnsnuvan

Förutom en infektion finns det många andra orsaker till rinnsnuva. I första hand kan vi nämna allergiframkallande ämnen som damm, djurhår eller dunfjädrar. Dessa kan framkalla allergisk rinit. Är det i stället frömjöl (pollen) som är förövaren, talar man om hösnuva. Om rinnsnuvan återkommer gång på gång efter att du har varit på en särskild plats eller under en viss årstid, skulle det kunna vara en allergi som är orsaken. En sådan utredning görs av en öron-näsa-halsläkare.

Även anatomiska förändringar i näsa och nässvalg, som en skev nässkiljevägg eller slemhinnepolyper, kan utlösa rinnsnuva och leda till ihållande besvär.

Rinnsnuva kan dessutom utlösas av läkemedel. Framför allt genom sådana läkemedel som används vid förkylningsbesvär. En långvarig användning av avsvällande nässprayer eller näsdroppar kan utgöra en fara.

En enkel rinnsnuva kan snabbt leda till en bihåleinflammation (sinuit eller rinosinuit)
En enkel rinnsnuva kan snabbt leda till en bihåleinflammation (sinuit eller rinosinuit)

<br>En enkel rinnsnuva kan snabbt leda till en bihåleinflammation (sinuit eller rinosinuit)

Oavsett om rinnsnuvan är infektiös eller inte bör du försöka undvika riskfaktorer som kan leda till utbrott, som exempelvis stress, kyla, sömnbrist, näringsbrist eller retande ämnen (exempelvis tobaksrök). När förkylningen redan är ett faktum bör du hjälpa din kropp att göra sig av med den så snart som möjligt. På så sätt kan du minska risken för att rinnsnuvan leder till ytterligare problem, som till exempel en bihåleinflammation.

Av den anledningen kan det löna sig att ta tag i problemet tidigt.

 

Intressanta fakta om näsan:

Visste du att ...

... du inte kan nynna med stängd näsa?

... luften stöts ut med en hastighet på över 160 km/h när du nyser?

... din näsa producerar uppemot en liter snor varje dag?

... ca 80 % av befolkningen huvudsakligen bara andas genom en näsborre?

... omkring 10 000 liter luft passerar genom din näsa varje dag?

... två av tre människor håller näsan åt höger när de kysser någon?

Sinuxol löser huvudproblemen vid bihåleinflammation
Sinuxol löser huvudproblemen vid bihåleinflammation

<br>Sinuxol löser huvudproblemen vid bihåleinflammation

Sinuxol är ett växtbaserat läkemedel för behandling av bihåleinflammation med snuva. Det kan användas av vuxna från 18 år och innehåller en unik kombination av fem olika medicinalväxter. Sinuxol är dragerade tabletter, som gör de lätta att svälja. Sinuxol lindrar symtomen två dagar tidigare än utan behandling.

Läs bipacksedeln noga. Rekommenderas inte till gravida och ammande samt vid magsår. Rådgör med din läkare om symtomen kvarstår efter 7-14 dagar.