leaf

Frågor om förkylning

paperskorg-CM11

Här hittar du de vanligaste frågorna och svaren på allt du kan tänkas undra om förkylning. Vi lär dig allt du vill veta.

Är du förkyld ofta? Här är några orsaker till att du lättare kan bli mottaglig för återkommande förkylningar:

  • Långvarig stress kan göra att du blir mer mottaglig för infektioner. När vi stressar påverkas immunförsvaret nämligen negativt vilket gör att vi enklare får infektioner.
  • Att sova dåligt är också något som påverkar immunförsvaret negativt då både kroppen och hjärnan tar stryk av bristfälliga sömnvanor. Immunförsvaret behöver även vissa näringsämnen och vitaminer såsom C- och D-vitamin och zink för att fungera som det ska, så näringsbrist kan också leda till återkommande förkylning.
  • Bristande handhygien är också en av faktorerna som gör att vi blir sjuka ofta då bakterier och virus kommer in i munnen, näsan och ögonen när vi rör ansiktet.
  • För högt alkoholintag är inte heller optimalt då det minskar kroppens vita blodkroppar som är en stor del av immunförsvaret.
  • Ensidig eller näringsfattig kost kan också bidra till att du blir mer mottaglig för infektioner.

När du har en infektion i kroppen sänks energinivån. Vid en förkylning är det inte ovanligt att man tappar aptiten och att det kan kännas svårt att äta. Det kan kännas jobbigt att både tugga och svälja och när luktsinnet och smaken påverkas smakar det man äter sällan lika gott. Här är några tips på hur man kan tänka kring bra mat vid förkylning. Vad kan du äta och dricka för att förhoppningsvis kunna underlätta din förkylningstid.

Ät lite och ofta: Att äta mindre och oftare underlättar för att få i sig näring när aptiten är låg. Ett äpple kanske inte är så mycket men fortfarande näring. Nästa gång kanske du orkar mer. Försök att äta lite mindre portioner så att du i alla fall får i dig något – lite är bättre än ingenting. Ibland kan det kännas lättare att få i sig flytande eller kalla rätter.

Livsmedel som ger energi: När man har svårt att äta kan det vara bra att välja livsmedel som ger mer energi per tugga. Det går också bra att energiberika sin mat med lite extra fett, t.ex. bre mer smör på smörgåsen. Försök samtidigt att välja fleromättat fett som finns i exempelvis avokado, olivolja och nötter. Protein är extra viktigt att få i sig efter en infektion. Försök att satsa på ägg, kött, fisk och bönor.

Du bör inte följa en diet eller dylikt – du behöver energi för att återhämta dig på bästa möjliga sätt för att lindra din förkylning även om du tar det lugnt.

Drick. När du är sjuk är det lätt för dig att bli uttorkad så tänk på att det är extra viktigt att dricka vatten. Är det svårt att dricka mycket vatten bara som det är, försök att smaksätta med exempelvis gurka och citron. Att äta och dricka kan som sagt vara utmanande, men återigen är det viktigt att få i sig det man kan.

Frukt och grönsaker: Frukt och grönsaker är fullproppade med antioxidanter som hjälper till och stärker immunförsvaret. Mat som naturligt innehåller mycket antioxidanter hjälper till att förhindra oxidation i cellerna. De olika färgerna i frukt och grönsaker bidrar med olika typer av antioxidanter och skyddande ämnen (såsom c-vitaminer). Det är med andra ord nyttigt att äta färgglatt. I detta fall räknas även vit som en färg, exempelvis i form av vitlök och blomkål.

Både vuxna och barn bör stanna hemma vid förkylning för att inte smitta andra åtminstone de första dagarna. Det finns ingen generell regel gällande hur länge man ska vara hemma när man är förkyld men det är inte att rekommendera att gå till jobbet när man har feber. Det är lättare att vila och återhämta sig när man är hemma och att arbeta hemifrån kan vara en lösning om man har mindre förkylningssymtom.

På de flesta arbetsplatser ledde coronapandemin till en ökad medvetenhet kring smittrisker vilket också öppnade upp för fler möjligheter att börja arbeta hemifrån. Det är viktigt att följa allmänna rekommendationer och hellre stanna hemma vid förkylning en dag för mycket än för lite om man känner sig osäker.

Det kan vara svårt att avgöra exakt när man ska vara hemma, exempelvis om man bara känner sig lite snuvig. Egentligen är det här ganska svårt att lista ut då det är väldigt individuellt, men tänk på att det kan vara tufft att genomföra vissa typer av arbetsuppgifter om du känner dig dålig på jobbet.

  • Du behöver lyssna på din kropp och känna efter hur mycket du orkar.
  • Tänk på att smittorisken är som värst i början av en förkylning.
  • Tänk även på att tvätta händerna ofta och hosta alltid i armvecket.
  • Använd sunt förnuft och undvik nära kontakter i början av förkylningen.

Alkoholhaltiga drycker innehåller en hel del kalorier men marginellt med näringsämnen. Det är därför inte optimalt att dricka några större mängder alkohol vid en förkylning. Det finns ingen rekommendation kring att man inte bör dricka vin när man är förkyld, men tänk på stora mängder alkohol är skadligt för alla.

Alkohol försämrar även ditt immunförsvar. Sprit i sig dödar bakterier i och med att vi spritar ytor för att desinficera dem, men det är inte riktigt samma sak. Svald alkohol hinner nämligen inte döda några mikroorganismer (bakterier).

Kroppen blir mer mottaglig för infektioner när man dricker i och med att de vita blodkropparna minskar vars huvuduppgift är att identifiera, angripa och bryta ner de skadliga ämnena som vi kommer i kontakt med. Alkohol försämrar även sömnen vilket gör att vi sover ytligare och vaknar lättare. Detta leder i sin tur till att kroppen blir stressad och får sänkt motståndskraft mot infektioner.

Ska man ta extra vitaminer när man är förkyld? Och vilka vitaminer hjälper mot förkylning?

Alla kroppens celler behöver bra näring för att fungera väl. Immunförsvarets olika celler kan stärkas genom att äta rätt vitaminer, mineraler och antioxidanter. Här kan du läsa mer om kopplingen mellan näringsämnen och kroppens immunförsvar.

Vitamin A är viktig för huden och slemhinnorna i luftvägarna, tarmarna och magen – de ytor som är det största försvaret mot virus och bakterier. Vitamin A finns i bland annat morötter och mejeriprodukter som äggula och grädde

Vitamin B6 hjälper till att producera vita blodkroppar och antikroppar som cirkulerar i blodet och är en del av immunförsvaret. B6 behövs även för att bilda hemoglobin som är ett ämne som gör det möjligt för de röda blodkropparna att kunna transportera syre. Vitamin B6 kan bland annat hittas i kött, ost och gröna bladgrönsaker.

Magnesium är betydelsefullt inom flera processer i immunförsvaret och stöttar bland annat funktionen hos de vita blodkropparna. Mineralen zink stabiliserar immunförsvaret och behövs för både sårläkning och hudens kvalitet. Magnesium finns i bladgrönsaker och fisk och skaldjur medan du hittar zink i bland annat nötter och kött.

C-vitamintillskott är det man oftast hör talas om i samband med infektioner. C-vitamin är en antioxidant som skyddar cellerna mot oxidativ stress och bidrar till immunsystemets normala funktion, samt minskar trötthet och utmattning. En vuxen person behöver 75 mg C-vitamin per dag och den mängden finns i exempelvis en apelsin, en tredjedels paprika eller fyra stycken brysselkål. C-vitamin finns alltså i de flesta bär, grönsaker och framför allt i citrusfrukter.

D-vitamin är också en vitamin som har positiva effekter på immunförsvaret och hjälper till att bevara balansen. Andra aspekter av D-vitamin är att den kan hjälpa vid autoimmun sjukdom och inflammation. Vitamin D finns bl.a. i fet fisk och kantareller.

Kroppen behöver vitaminer eftersom vi själva inte kan tillverka de flesta av dem. Det är alltid bra att äta balanserad och näringsrik mat, men när man är sjuk kan det alltså vara en idé att tänka lite extra på det så att kroppen får de näringsämnen som behövs för ett starkt immunförsvar.

För den som tränar regelbundet är det förmodligen frustrerande att inte kunna träna när man är lite krasslig. Men är det farligt att träna när man är förkyld? Tränar man för hårt under en förkylning finns risk för hjärtmuskelinflammation – vilket inte är särskilt vanligt, men som ofta orsakas av förkylningsvirus. Risken är större i början av infektionen och även ju större och kraftigare den är. Därför bör man ta det lite lugnare med ansträngande träning där man blir andfådd när man är förkyld.

Det är bra att inte helt komma av sig med sina träningsrutiner, men undvik träning om du har feber eller ont i halsen. Vänta tills du är frisk med att börja träna ordentligt igen, och var uppmärksam på hur du själv mår och ta det lite lugnare i början. Är du för snabb med att sätta i gång finns det risk att du får bakslag och blir sämre igen. Infektionen kan nämligen försämras vid fysisk ansträngning. Vanligtvis brukar det ta några veckor att återhämta sig efter en kraftig förkylning för att kunna röra på sig som vanligt igen. Så ha tålamod och se till att vila ordentligt de första dagarna och trappa upp successivt.

Även om man talar om en förkylning är det alltså infektionen i sig som är anledningen till att man blir sjuk. Kroppen behöver inte ha blivit nedkyld, men det kan såklart vara en bidragande faktor. Att förkylningarna ökar under den kalla årstiden beror främst på tillståndet på slemhinnorna i de övre luftvägarna. På grund av en lägre luftfuktighet vid kallt väder är de torrare och mer mottagliga för infektioner.

Dessutom har förkylningsviruset lättare att överleva i det kalla klimatet. När många människor befinner sig i trånga, uppvärmda rum under vintermånaderna och mängder av virus flyger omkring i luften, är det lätt hänt att infektioner sprids med hjälp av små droppar.

sinupret-produktbild

Om Sinupret forte

Läs mer om hur Sinupret forte kan lindra dina förkylningsbesvär.

sinuxol-produktbild

Om Sinuxol

Läs mer om hur Sinuxol löser huvudproblemen vid bihåleinflammation

Köp Sinuxol här

Köp här

Sinupret forte & Sinuxol finns på de flesta apotek, här kan du se vilka.